Putem iubi doua persoane in acelasi timp, ce spun expertii

Putem iubi doua sau mai multe persoane simultan, dar nu putem fi indragostiti de amandoua. In experienta indragostirii, nu vedem decat persoana iubita. Aici intervine fantasma sufletului pereche, iluzia ca putem fi totul pentru celalalt.

„Sunt casatorita de sase ani si jumatate si am o fetita de trei ani. Eu si sotul meu, Radu, ne-am intalnit in timpul facultatii. A fost o dragoste la prima vedere, asa ca imediat ne-am mutat impreuna,iar dupa nici o luna ne-am casatorit“, a spus R.M., free-lancer in journalism si publicitate.

„Sunt destul de fericita cu Radu, il iubesc foarte mult, dar in acelasi timp ma gandesc si la un barbat  pe care l-am intalnit acum 2 ani, cand ma plimbam cu fetita prin parc. La inceput vorbeam doar la telefon, apoi  am inceput sa ne intalnim, mai mult sau mai putin intamplator. Dupa care, mi-a marturisit ca ma iubeste, iar de 2 luni suntem impreuna. Nu cred ca a fi sotie sau parinte este ceva complet incompatibil cu statutul de prietena. Imi place sa fiu curtata, iubita si cel mai mult imi doresc sa repet si sa retraiesc experienta de inceput a unei relatii de dragoste. Totusi, nu ma simt foarte bine in raport cu acest gen de viata, dar nu stiu ce sa fac? Se poate oare sa iubesc doua persoane odata?“, se intreaba interlocutoarea noastra.

„Nu vreau sa renunt nici la sot, pentru ca il iubesc foarte mult, dar nici la actualul iubit nu pot renunta“, adauga aceasta.

Relatie multipla in iubire

Este adevarat, uneori putem iubi doua sau chiar mai multe persoane in acelasi timp, dar in mod diferit. Fiecare relatie activeaza in noi anumite calitati amortite, ne confera un rol: liber, mentor, victima, stapan, copil, lider etc., facilitand astfel transfigurarea noastra interioara, precum si modificarea pozitiva a imaginii si stimei de sine.

Daca ne simtim deprimati, neincrezatori, neinteresanti si gasim o persoana care sa identifice in noi partea luminoasa si originala, sa ne insufle curaj, atunci incepem si noi sa ne percepem prin prisma ei, iar cu timpul chiar sa reusim sa activam acest potential launtric si sa ne transformam.

Celalalt devine astfel, ca o oglinda pentru noi – cand ne place cineva, ne place felul in care ne reflectam, ne place felul in care ne vedem pe noi insine prin ochii acelei persoane, ne place si felul cum ne simtim noi in prezenta ei.

De aceea, pentru cei mai multi dintre noi, o noua relatie semnifica o puternica dorinta de a ne salva de felul in care ne simtim pe noi insine. „Nu ne place viata noastra actuala, nu ne place ce am devenit, dar poate intalnim pe cineva si totul se va schimba“. Din pacate, experienta arata ca, mai devreme sau mai tarziu, aceste persoane descopera inevitabil ca „altfel e la fel“. Numai noi ne putem salva, prin constientizare si mult efort personal.

A considera o fatalitate dezinteresul progresiv resimtit fata de partener dupa un numar de ani impreuna, inseamna ca ne sustragem oricarei responsabilitati si ascundem, destul de repede, faptul ca viata noastra in doi sau, mai bine spus calitatea vietii in doi, depinde in egala masura de fiecare.

Teoretic, putem iubi simultan doua persoane, dar in mod real problema este discutabila. Timpul nostru fizic fiind limitat este aproape imposibil sa iubesti cu adevarat doua fiinte, cu o dorinta egala, cu aceeasi energie si dorinta de a darui, cu aceleasi angajamente si responsabilitati. Putine persoane dispun de atata timp incat sa faca fata cerintelor familiale si profesionale si sa mai sustina in mod satisfacator doua relatii amoroase.

In alta ordine de idei, o iubire sincera presupune multa renuntare de sine, capacitate mare de a darui neconditionat, o lupta continuua cu noi insine, toate acestea solicitand un mare consum de energie. De aceea, nu vom putea oferi aceeasi calitate in ambele directii, vom fi mai putin intelegatori, receptivi, mai putin disponibili. Cel care imbratiseaza prea mult, strange cel mai putin.

Odata epuizata perioada de euforie in relatia extraconjugala,  suprasolicitarea si dispersarea energiilor, eventualele complicatii care pot surveni fac ca bilantul energetic sa fie negativ, cu atat mai mult cu cat uzura sentimentelor tinde sa uniformizeaza ambele relatii.

Apoi, sa nu uitam ca frustrarile, conflictele, nesiguranta, culpabilitatea, minciunile, jocul dublu pot sa provoace distorsiuni semnificative la nivelul personalitatii. Michel Meignant afirma ca cel care iubeste in alta parte nu iubeste nicaieiri. In consecinta, nu poate pretinde ca iubeste daca nu intrerupe una din cele doua relatii amoroase. Evident, el trebuie sa decida in deplina libertate, in afara oricarei presiuni, in afara celuilalt.

Atunci cand iubesti nu mai ai disponibilitate sa mai iubesti pe altcineva si nu mai esti disponibil sa te mai intalnesti cu alta persoana in perspectiva sentimentului si a dorintei. In acest plan, nu se mai pune problema fidelitatii, acesta vine de la sine, este inerenta lui te iubesc.

Intr-o ancheta realizata de revista Psychologie, in 1998, la intrebarea „Sunteti de acord ca se pot iubi doua persoane in acelasi timp?“, 41% dintre cei intervievati au raspuns afirmativ, iar 56% au spus ca nu sunt de acord. In cadrul aceluiasi sondaj, 67% dintre francezi considera fidelitatea ca lucru cel mai important pentru succesul unei relatii conjugale. 

recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

About the Author

Leave comment


*